Home » » Au infruntat atunci razboiul, astazi - soarele, dar si-au comemorat camarazii




Veterani ai celui de-al doilea Razboi Mondial, indiferent daca au luptat in Armata Sovietica sau in cea Romana, s-au adunat astazi la Complexul Memorial Eternitate, unde si-au dat mana si s-au felicitat reciproc cu cea de-a 65 aniversare de la victoria asupra fascismului.

Cu pieptul plin de medalii, cu flori in mainile tremurande, aparatorii patriei au infruntat soarele si si-au comemorat camarazii care nu s–au mai intors din lupta. Un batran insa nu a rezistat si a solicitat ajutorul medicilor, in timp ce altii se ascundeau de razele necrutatoare ale soarelui in umbra florilor pe care le aveau cu ei.

“9 mai este ziua in care eu, obosit, m-am intors de pe campul de lupta. Aceasta bucata de metal, cu care s-a impuscat in mine, o pastrez si pana astazi – este toata bogatia cu care am venit de la razboi”, a povestit, pentru StireaZilei, un veteran.

Manifestatiile dedicate zilei de 9 mai au inceput dis-de-dimineata la monumentul lui Stefan cel Mare, unde demnitari inalti, diplomati, ministri, deputati si oameni simpli au depus flori.

Ulterior, oficialii s-au deplsata la Complexul Memorial, unde au tinut cuvantari, atat in limba romana, cat si in limba rusa.

“Acum 65 de ani a luat sfarsit cel mai sangeros razboi si s-a oferit, astfel pobilitatea ca intreaga lume sa se dezvolte in pace”, a declarat premierul Republicii Moldova. Vlad Filat a precizat ca marcheaza astazi si Ziua Europei, pentru ca “aceasta sarbatoare a aparut anume datorita victoriei asupra fascismului”.

“Niciun cetatean nu a ordonat sa fie pornit un razboi contra unui stat sau popor. Cetatenii nostri, din Armata Sovietica sau Romana, nu poarta nicio vina. Toata Europa sarbatoreste astazi 65 de ani de la victoria asupra fascismului”, a spus si presedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu.

“Este marea victorie, care a determinat soarta Europei si sarbatorim si Ziua Europei”, a precizat liderul PD, Marian Lupu.

Premierul Vlad Filat si speakerul Mihai Ghimpu au depus impreuna coroanele de flori, asa cum se cuvine conform protocolului. Marian Lupu i-a urmat pe primii doi, insotit de Serafim Urechean. La Focul Vesnic, Lupu s-a asezat intr-un genunchi, iar Urechean i-a urmat, zambind, exemplul.

Скачать торрент "Au infruntat atunci razboiul, astazi - soarele, dar si-au comemorat camarazii" бесплатно

Au infruntat atunci razboiul, astazi - soarele, dar si-au comemorat camarazii

Комментарии (1)

COVALENCOMARIANNA
COVALENCOMARIANNA
9 мая 2010 21:13
Согласны? 0 0
Vlad Filat, bravo!!!!
Добавить комментарий
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив