Home » Каталог торрентов » Кино » Фильмы » Moldova Film » Razboiul moldo-rus - Masacrul de la Tighina [1992 / CAM]


Год выхода: 1992
Tara: Republica Moldova
Regizor: Ion Bujor
Durată: 00:18:38
Limba: Română


Despre film:
Deja sau împlinit 18 ani de la declanşarea acţiunilor militare în oraşul Tighina, care au constituit punctul culminant al războiului de la Nistru, provocat de Kremlin prin intermediul forţelor separatiste din raioanele de est ale republicii.Scurta cronică a acelor zile arată ca in această urbe situatia devine explozivă anume in data de 19 iunie 1992: poliţiştii moldoveni sunt atacati si ucişii de gardişti, sunt puse la cale mai multe inscenări si provocări, care tensionează situaţia la maxim, scrie Petru Poiată in Flux.
In urma punerii in aplicare a unui astfel de scenariu, peste 1.200 de gardişti si cazaci vor ataca comisariatul de poliţie din oraş. Rachetele Alazan, lansate asupra postului, vor cădea si asupra gradiniţei din apropiere. Noaptea tîrziu, dinspre satul Varniţa, sosesc intăriri formate din angajaţi ai Ministerului de Interne si voluntari, pentru ajutorarea poliţistilor asediaţi.
In dimineaţa de 20 iunie, oraşul era in mare parte sub control moldovenesc. Ca rezultat, tancuri grele ale Armatei a 14-a a Federatiei Ruse forteaza podul peste Nistru dinspre Tiraspol, dar sunt oprite de forţele moldovene. Separatiştii continuă tirul asupra orasului. Incepe un razboi in toata puterea cuvîntului, Tighina fiind bombardată si atacată cu armament greu. In acelaşi timp, sunt atacate si alte localitaţi: Dubăsari, Cocieri, Doroţcaia, Coşnita. Podul de peste Nistru va fi ocupat de gardişti, după atacurile cu tancuri grele ale armatei ruse, iar oraşul va fi invadat de armată si de forţele separatiste. Consiliul militar al Armatei a 14- a îi adresează preşedintelui Mircea Snegur un ultimatum, prin care cere ca forţele moldovene sa se retragă, in caz contrar, trupele ruseşti vor trece la atac. De fapt, era vorba de un razboi declarat al Rusiei contra Moldovei.
La 20-21 iunie, invadarea oraşului Tighina de către tancurile armatei ruse continua, acestea arborează fară jenă steagurile Rusiei. Oraşul este in permanentă bombardat de către separatişti. In ciuda acestor fapte, Boris Elţin acuză Moldova de agresiune, amenintînd ca armata rusă va fi obligată sa riposteze. In fata reactiilor ezitante ale autorităţilor moldovene, sute de voluntari din Transnistria vor veni la Chisinău, cerînd arme pentru a lupta contra ocupanţilor. Aceştia au manifestat si in faţa ambasadei ruse.
Agresiunea armatei ruse asupra Tighinei s-a soldat, pana in dimineata de 22 iunie, cu aproximativ 200 de morti si 300 de răniţi din partea poliţiştilor si populaţiei civile moldoveneşti. Bombardamentele au distrus fabrici, reţele de comunicaţii, locuinţe. Preşedintele Federaţie Ruse agresoare, Elţin, a refuzat orice contact telefonic cu Snegur. Atacurile si invaziile secesioniştilor au determinat un exod in masă al populaţiei civile din zona de conflict.
Acordul de incetare a focului a fost semnat la 21 iunie 1992.



Generalul Lebed, în perioada în care conducea Armata a 14-a, a afirmat deschis: „Dacă va fi scoasă Armata a 14-a din Transnistria, înseamnă nu numai că Rusia îşi va pierde influenţa asupra acestui mic teritoriu, dar va pierde orice influenţă în Balcani“.
Calitate: CAM
video: MPEG2 , 720 x 576 , 6000 kbit/s
audio: АС3, 48000 Hz, 6 каналов, 384 kbit/s



Razboiul moldo-rus - Masacrul de la Tighina [1992 / CAM]









cimislia.net_masacru-de-la-tighina.torrent
  • Файл: cimislia.net_masacru-de-la-tighina.torrent
  • [Смотреть список файлов]
cimislia.net_masacru-de-la-tighina.torrent
Размер: 0 b

Скачать торрент "Razboiul moldo-rus - Masacrul de la Tighina [1992 / CAM]" бесплатно

Razboiul moldo-rus - Masacrul de la Tighina [1992 / CAM]

Комментарии (7)

igor77
igor77
7 апреля 2010 09:07
Согласны? 0 0
mulţumesc ADM de lecţia de istorie ce neai oferito
liliansumaher
liliansumaher
13 мая 2010 13:19
Согласны? 0 0
nar mai strica inca un razboi sa alungam rusofonii din moldova..eu is patriot si sunt gata sa eau arma in mini si sami apar poporul
siryus
siryus
12 июля 2010 13:32
Согласны? 0 0
brava fratilor, dati-i drumul la treaba si maturati ograda, statul roman n-o sa intervina in treaba asta, da noi romanii adevarati n-om sade cu manurile in brau, prutul are multe vaduri si om sti pe unde veni sa va ajutam sa maturati ograda de pleava. romania fara basarabia nu exista, e ciunta si-i schioapa, se vede treaba ca asa o fost lasat, ca moldovenii sa faca romania mare, o fi bucurestiu capitala romaniei, da' moldova e inima romaniei si fara basarabia inima romaniei mereu o sa fie franta. imi creste inima cand vad ca moldovenii mei nu se dau batuti si adesea am privit peste prut cu binoclu si tare mi-as dori sa apuc ziua cand romanii o sa admire kremlinul, da' prin luneta pustii. rusia a fost, romania va fi bre moldoveni!
dimaciloci
dimaciloci
17 декабря 2010 08:41
Согласны? 0 0
inainte la lupta pak pak mort la pamint bomba :winked: pentru ainostri
victor8708
victor8708
23 декабря 2010 22:37
Согласны? 0 0
DECIND CAUTAM EU ASA REPOTRTAJ , SI PINA LA URMA LAM GASIT , MERSII ADMIN
SereogaAndi
SereogaAndi
6 апреля 2011 21:20
Согласны? 0 0
siryus-poate si ai dreptate in ce ai spus.. dar moldova va face un pas gresit daca sar uni cu rominia,,, si sint sigur ca orice moldovean va regreta asta
:crying:
nicolaesf
nicolaesf
29 января 2012 03:39
Согласны? 0 0
In primul rind a fi patriot nu inseamna sa fugaresti orce persoana care nu are nationalitatea ta,conflictele intre natiune sint cauzate de niste prosti care conduc si de altii care le urmeaza pasul. Ce priveste povestile cu unirea cu Rominia : Asta nui o solutie ca sa scape Moldova de probleme. Sa privesti real la situatia actuala a Moldovei nici o unire cu ori care alta tara nu va ajuta la rezolvarea problemelor existente. Mai repede isi va reveni tara singura ,doar cu o conducere mai buna,decit in coalitie cu cineva. In ziua de azi nimeni iti vre binele. La sfirsit vreau sa spun fratilor Romini si altii care se mai numesc frati, ca Moldova ca tara sa format in acelasi timp cind sa format tara Romineasca,Dobrogea si Transilvania , dar cum a fost o tara mica,in orce caz mai mare de cum este la momentul actual,a fost slabita ca sa se apere si a fost nevoita sa ceara ajutorul altora,tarile vecine au profitat mai mult ca s-o ocupe de cit s-o ajute ,in acest caz Rusia si Rominia,ceea ce se intimpla in ziua de azi. Daca am gresit cu ceva ,daca am suparat pe cineva cu ceea cei scris mai sus va rog sa ma scuzati,dar asta e realitatea,care multi nu vor s-o vada sau s-o accepte.
Добавить комментарий
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent
Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив