Loghin
SITEUL CIMISLIA SE VINDE

Totul Pentru Tine


 
 

Poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă

2009-01-18/12:19 Grigore Vieru a decedat n urma unui stop cardiac la orele 01.20 n noaptea de smbătă spre duminică, 18 ianuarie. Decesul s-a produs pe fundalul de insuficienţă cardiovasculară, insuficienţă renalo-hepatică şi insuficienţă respiratorie, a declarat Ministrul Sănătăţii, Larisa Catrinici.

Potrivit ministrului, starea poetului a fost extrem de gravă pe tot parcursul celor 48 de ore de la producerea accidentului rutier. Am sperat ntr-un miracol, dar acesta nu s-a produs. Ieri au avut loc 3 consilii, cu consultarea colegilor de la Bucureşti şi din Frankfurt”, dar trauma a fost prea complicată şi nu s-a putut face mai mult”.

Decesul poetului n urma stopului cardiac a fost confirmat şi de Aurel Grosu, prim- vicedirector al Institutului de Cardiologie. La ora 1.00 s-a instalat o insuficienţă cardiacă progresivă. Toate măsurile de resuscitare realizate n volum deplin, din păcate, au fost ineficiente, cu constatarea ulterioară a decesului.

Deocamdată, nu se ştie cnd şi unde va fi nhumat Poetului.

Grigore Vieru s-a născut n anul 1935 ntr-o familie de ţărani din satul Pererta, raionul Briceni.

n anul 1957 debutează editorial (fiind student) cu o plachetă de versuri pentru copii, "Alarma", apreciată de critica literară.

Anul 1968 produce o cotitură n destinul poetului, consemnată de volumul de versuri lirice "Numele tău", cu o prefaţă de Ion Druţă. Cartea este apreciată de critica literară drept cea mai originală apariţie poetică. n chiar anul apariţiei, devine obiect de studiu la cursurile universitare de literatură naţională contemporană.

n 1973 Grigore Vieru trece Prutul n cadrul unei delegaţii de scriitori sovietici. Se ntoarce la Chişinău cu un sac de cărţi. Mai trziu poetul face următoarea mărturisire:Dacă visul unora a fost ori este să ajungă n Cosmos, eu viaţa ntreagă am visat să trec Prutul”.

n 1978 Poetul devine laureat al Premiului de Stat al Moldovei pentru culegerea de versuri Un verde ne vede”.

n 1980 ncepe colaborarea cu Doina şi Ion Aldea-Teodorovici. Se realizează filmul televizat despre Gr. Vieru Aproape”.

n 1982 este lansat filmul muzical pentru copii Maria Mirabela” al eminentului regizor Ion Popescu Gopo. Autorul muzicii este Eugen Doga. Autorul textelor pentru cntece este Grigore Vieru.

n 1988 devine deţinătorul Diplomei de onoare Andersen” a Consiliului Internaţional de Literatură pentru Copii şi Tineret.

n 1991 i se acordă Marele Premiu Hercules” pentru literatură. Pentru contribuţie deosebită la afirmarea idealurilor de unitate naţională i se acordă Premiul editurii Romnul” pentru anul 1990.

n 1992 i se conferă titlul onorific Scriitor al poporului din Republica Moldova”. Este deţinătorul Premiului revistei Europa” pentru poziţia lui realistă n privinţa unităţii naţionale. Academia Romnă l propune pentru Premiul Nobel pentru Pace. I se decernează Premiul internaţional pentru poezie Lucian Blaga”.

n 1994 i se acordă Premiul special al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova pentru Albinuţa” — cartea preşcolarilor romni de pretutindeni.
n 2000 este decorat cu Medalia guvernamentală a Romniei Eminescu. 150 de ani de la naştere”. I se acordă Diploma şi trofeul Fundaţiei Romnia — 2000”.
n 2005 Universitatea Pedagogică Ion Creangă” din Chişinău i acordă titlul de Doctor Honoris Causa.

Pe 16 ianuarie 2009 Poetul a suferit un grav accident de circulaţie şi a fost internat la Spitalul de Urgenţă Chişinău unde decedează 48 de ore mai trziu.

După trei zile n care s-a aflat n comă, inima lui Grigore Vieru a ncetat să bată n această noapte.
Medicii spun că traumele pe care le-a primit poetul n cumplitul accident erau incompatibile cu viaţa. n acest răstimp Grigore Vieru nu a ieşit din comă, respirnd cu ajutorul aparatelor. Ieri poetul a suferit un stop cardiac, după care nu a mai putut fi resuscitat.


priveste aici PRO TV

Poetul Grigore Vieru s-a stins din viaţă
Mult stimat vizitator, Ati intrat ne-inregistrat. Noi va recomandam sa va inregistrati, ori sa intrati pe sait cu numele dumneavoastra.

 
 


foarte rau regretam cu tot neamul asa un poet se naste odata la 1000 aniBy: zliucs

Status:  offline

 
     
 
 


crying ce pacat crying
crying cryingBy: sidor

Status:

 
     
 Informatie
Vizitator, va aflati in grupa Vizitator, Nu puteti lasa comentarii la aceasta noutate.

Inapoi la pagina principala